tirsdag 14. september 2010

Hvorfor månen blir borte

Nå har jeg gravd og søkt og lett høyt og lavt på internettet etter svar på hvorfor man ikke ser månen på Røst for tiden.
Jeg må nok skuffe de som håpet at det var en forbannelse, herrens hevn over synderne eller noe særlig mystisk. Eller, det var jo mystisk så lenge jeg ikke viste hvorfor, og jeg skal ikke skryte på meg å ha noen dybdeforståelse på Casini's lover som omfatter disse forholdene mellom solens akse og månens rotasjon. (http://en.wikipedia.org/wiki/Cassini%27s_Laws  )
Enkelt forklart har det seg slik at månens bane rundt jorden går omtrent rundt jordas ekvator. Så tilter jorden litt bort fra solen, slik at nordpolen "heller" litt bort fra solen. Dette forårsaker at det blir vinter hos oss her i nord, og sommer hos dem "down under".  Og fordi månen bare går omtrent rundt ekvator, så får vi perioder der månen ikke rekker å bli synlig over horisonten. Dette bildet skal vist nok forklare fenomenet, og er du interessert i å lese mer finnes det en fin artikkel på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Moon


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Earth-Moon.PNG
 Så lærte vi noe nytt i dag også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar