tirsdag 19. oktober 2010

Høstonn

Nå er det blitt for mange uker siden jeg skrev siste post her. En gang var det noen som sa ”no news is good news”, men jeg mener nå at det også kan bety at man er for opptatt for å rapportere. Det er jo også bra.

Nå har jeg vært med på mitt første møte sammen med kvinnenettverket ”NettNo” og blitt godkjent som nytt medlem. Ikke at det var så vanskelig å få være med, men jeg mener det er viktig at man engasjerer seg i det som skjer i ett lite samfunn, og bidrar med det man kan. Jeg har påtatt meg å ha kurs i bruk av tekstredigeringsverktøy og diverse internettløsninger for folk som var på kurs i fjor, og lærte seg grunnleggene databruk. Det blir nok både lærerikt for meg, og artig å bli kjent med nye mennesker der. Så er planlegging av høstens store hendelser på Røst i full gang. NettNo har julebasar siste helgen i november hvert år, og det blir så klart også i år. I tillegg til å være med og organisere, har jeg også planer om å introdusere islandsk bakst og selge noe egenproduserte smykker. Mine døtre synes dette er veldig spennende, og de skal begge være med og hjelpe til. Rakel som er 15 er også blitt med i NettNo som har behov for rekruttering av yngre kvinner/jenter/damer. Jeg har også spurt saubrukerne om de kan tenke seg å ha stand der de introduserer ”Røstkjøtt” for oss andre. Jeg ser for meg at prosjektet kan støtte dette, og samtidig kan vi ha markeds- og brukerundersøkelse for å finne ut om det kan være grunnlag for å bearbeide og selge landbruksprodukter lokalt på Røst.

Dermed er smykkeproduksjon i gang hjemme hos meg og bokser og esker med all slags perler og tilbehør er spredt over alt hos oss. For 2 uker siden hadde vi også verksted hjemme jeg, Rakel og Solveig. Det ble ikke storproduksjon den kvelden, men vi hadde det nå artig, og det er noen ganger viktigst. Så kan man heller bruke ideene og tankene som kommer frem en annen dag.

På skolen er det nok å gjøre for store og små. Ungene er nå i gang med svømming, etter at bassenget var stengt tidligere i høst pga problemer med rensing av vann hos vannverket. Så er de nå i gang med oppstart av elevbedrifter på 4 klassetrinn, 7.-10. klasse. Jeg har vært litt involvert i dette arbeidet, og håper å få være med på det fremover også. I dag hadde jeg en liten forelesning/peptalk for 8. 9. og 10. klasse, der vi var litt innom hva som går an å gjøre, og hva andre har fått til. Jeg håper det har tent ett lite lys hos dem i forhold til at det meste er mulig. Rakel sin klasse skal ha loppemarked nå siste helgen i oktober, og jeg har lovt å bake 3 kaker til den. Så regner jeg med at foreldrene må stille opp sammen med ungdommene og selge lopper og kaker. 

Det er med andre ord nok å gjøre privat.

På jobbfronten har jeg arbeidet med å gjøre meg kjent med forskjellige konsept rundt landbruk og kulturlandskapet. Tanken om å organisere samdrift og bygge den ut til et helhetlig konsept der man knytter gården opp mot oppvekst, omsorg og kultur synes jeg er veldig spennende. Jeg har ett bilde i mitt eget hode av hvordan det kan se ut og la seg gjøre, men det er nå først og fremst de som skal drive konseptet som må ha tro på det. Det virker på meg at det vil godt la seg gjøre å finne mennesker som ønsker å være med i å drifte ett sånt sted og det er jo bra. Inntrykket er at det har vært mangel på initiativ til å faktisk gjøre, og ikke bare tenke på mange hold her, fordi det er tungt å dra ting i gang på egenhånd. Det er uansett spennende og positivt at så mange jeg snakker med har lyst til å bidra med krefter og ideer til ett sånn konsept. Får vi det til, så tror jeg det kan bli utrolig bra for både store og små.

Noe av det jeg har gjort har vært å undersøke lønnsomheten rundt og mulighetene for at beitelaget kan investere i egen bil til frakt av dyr og fôr, og jeg har undersøkt mulighetene rundt å få mobilt slakteri hitt ut, slik at dyra slipper belastningen ved frakten.
Da er man fort inne på tanker om videreforedling av kjøtt, skinn, ull og bein, og derfra er nå veien kort til gårdsbutikk.
Og har man gårdsbutikk i tankene, så er det nå naturlig at man funderer på hva annet kan selges der….  Grønnsaker, bær, syltetøy, angoraull, geitoster, alpakkaull, andeegg, dunprodukter, hjemmebakte kaker og brød, fiskekaker, urtete..... mulighetene er mange og spennende.

Neste uke skal jeg til Bodø for å treffe noen av dem som skal være (og har allerede vært) resurspersoner i prosjektet. Det er folk fra landbrukskontoret i Bodø, som har tatt seg av administrativ og økonomisk støtte til landbruket på Røst, representanter fra 4H, naturforvaltningen og fylkesmannens landbruksavdeling. Jeg gleder meg veldig til å treffe disse menneskene og høre deres synspunkt og meninger om prosjektets utvikling og potensial.
Jeg har god kontroll på strukturen i prosjektet og planene jeg har lagt selv, men jeg håper møtet vil bidra til at det blir eklere å legge linjene for arbeidet framover. Så er det uvurderlig å få innspill og veiledning fra andre.

 Så er nå høsten her, med tilhørende blest og bråk. Vind og regn er jeg vant med, men at det bråker sånn i huset at man våkner flere ganger hver natt, det hadde jeg ikke tatt med i beregningene. Man blir nok vant med det også.

Ellers har jeg fått lov av journalisten som intervjuet meg til å legge intervjuet ut på bloggen min, så her er det:








Jeg har ikke funnet ut noen god måte å få lagt ut så stor filer på bloggen, så om du ikke får lest du hadde lyst til å lese, så send meg noen ord, så sender jeg den til dge på mail.

2 kommentarer:

  1. Så fantastisk moro, Sigridur! For en fin avisside :-) Nå har vi sett den alle 4 her på jobben. Masse lykke til videre fra oss kontorrottene (",)

    SvarSlett
  2. Aw :) Tusen takk Heniette!
    Hils jentene mine fra meg, jeg savner dere masse!
    Håper dere trives alle sammen.... dere er tross alt ett forvaltningsorgan! :D

    SvarSlett